אירועים
אירועים שהתקיימו - 2017
מפגש בין דורי
מפגש בין דורי התקיים בבית טרזין 17/12/17 בשעה 17:00
הדלקנו נרות חנוכה, שרנו וצפינו במופע סאטירי מעניין של דור שלישי על זיכרון השואה- "בירה ונזכירה" – זהו מופע ייחודי של דור שלישי המשתמש באמנות התיאטרון ובסאטירה במטרה להעלות שאלות נוקבות בנושא זיכרון השואה בחברה ובתרבות הישראלית.

הקרנת הסרט "משלוחים נשכחים:אסטוניה" ומפגש עם הבמאי
לציון 76 שניים להקמת גטו טרזיינשטאט הקרנו את הסרט "משלוחים נשכחים:אסטוניה" (צ'כית, תרגום לאנגלית) ושוחחנו עם הבמאי לוקאש פריביל.
29/11/17 בשעה 17:00 בבית טרזין

קונצרט מחווה לפסנתרניות של גטו טרזיינשטאט
קונצרט מרגש מחווה מיוחד לפסנתרניות של גטו טרזיינשטאט, התקיים ב-17/11/17 לציון 76 שנים להקמת הגטו. אדית קראוס, אליס הרץ-זומר וזוזנה רוז'יצ'קובה.
בהשתתפות: אייל שילוח- כנר בינלאומי / דן רפופורט- מנצח, קלרניתן ומרצה/ אלן שטרנפלד- פסנתרן/ אורית שילוח- זמרת וסטודנטים למוזיקה.

Football People Action Week
במסגרת Football People והמאבק נגד אנטישמיות,
אוהדי קלן הגרמנים, ביקרו בישראל, סירו במוזיאון בית טרזין ונפגשו עם פטר לנג, ניצול גטו טרזיינשטאט.
פטר לנג, נתן עדותו על הכדורגל בגטו טרזיינשטאט בתקופת השואה ונגע בנושאים ערכיים הרלוונטים גם כיום וביניהם, גזענות ואלימות, שנאה וגבולות חופש הביטוי, רוח האדם והתמודדות עם קושי.
תערוכת תיקיית הקרטון החומה 14/9
במוזיאון הגטו בעיר טרזין נפתחה תערוכת " תיקיית הקרטון החומה", מחווה לפליקס בלוך.
בפתיחה נכחו שגריר ישראל בצ'כיה דניאל מרום ואשתו, נשיא הקהילה היהודית יאן מונק, נשיאת ארגון הסיוע לנפגעי השלטון הנאצי "ז'יוה פאמט" (זיכרון חי) דרינה סדלקובה, ראש עיריית טרזין, האנה (חנה) רוז'צובה, מנהלת בית טרזין תמי קינברג ואורחים מכובדים נוספים.
מנהל אתר ההנצחה טרזין, יאן רובינק, נשא דברים בשבח הקשר רב השנים בין בית טרזין ואתר ההנצחה בטרזין. רותי ליובין, אוצרת התערוכה, סיפרה כיצד עלה בדעתה הרעיון ליזום את התערוכה המיוחדת והרב גונית. להקת הג'ז "הלס קונטרבס" ניגנה יצירה שהולחנה במיוחד לאירוע על ידי נגן הקונטרבס פטר טיכי. הזמרת רידינה אחמטובה ליוותה את היצירה בקולה העמוק והמיוחד וריגשה את הקהל כולו. התערוכה תוצג במוזיאון הגטו בטרזין עד ה- 31.10.2017
טיול רב דורי 26-9-2017
"אנחנו מגש הכסף, שעליו לך ניתנה מדינת היהודים" –
ניצולי השואה במלחמת העצמאות
טיול רב דורי עם המדריך אוריאל פיינרמן בעקבות לוחמי תש"ח.
בתאריך 26 בספטמבר 2017 יצאנו לטיול רב דורי
זהו סיפור שלא סופר עד היום, סיפורם של אלפי ניצולי השואה שהשתתפו בקרבות מלחמת העצמאות ותרמו תרומה אדירה למאמץ המלחמתי. 30,000 חיילים מתוך ה60,000 הקרביים בסוף המלחמה השתייכו לשארית הפליטה. 4 מתוך 12 גיבורי ישראל היו ניצולי שואה. במהלך הסיור, נספר את סיפורם ואת תרומתם של הגח"לייצים, כפי שכונו, תוך הכרת מושגים כמו המח"ל, הגח"ל, הנצר האחרון ועוד. כן נברר את נושא "מיתוס העולים החדשים בלטרון". גולת הכותרת של הסיור תהיה בתערוכה המדהימה והחדשה "גם אנחנו מגש הכסף" שבבית הפלמ"ח.
המסלול: תצפית על אזור לטרון, אנדרטת המח"ל, בית העלמין הצבאי בנחלת יצחק, תערוכת "גם אנחנו מגש הכסף" בבית הפלמ"ח.
20/7/17 פיאנולה- קונצרט מחווה לפסנתרניות של טרזין
מרכז הכליזמרים העולמי בצפת – "צלילים של תקווה"
לראשונה השתתף בית טרזין בכיתות האמן במסגרת פסטיבל הכליזמרים בצפת בין ה- 16 – 22 באוגוסט.
פסטיבל הכליזמרים בצפת התרחב בשנים האחרונות תחת הנהלתו של הכנר אייל שילוח והוא כולל כיום גם שבוע כיתות אמן שנערך לפני הפסטיבל עצמו.
מפעל כיתות האמן מבוסס על סגנון הכליזמר – הפולקלור של יהודי מזרח אירופה ומסתעף ממנו למגוון של סגנונות, החל מהקלאסי וכלה במוזיקה ערבית. רוב אמני הכליזמר הנמנים עם השורה הראשונה בעולם כיום, הגיעו אל המוזיקה היהודית מהמוזיקה הקלאסית. כיתות האמן מאפשרות למוזיקאים צעירים בני כל הדתות להשתלם אצל מוזיקאים קלאסיים ואתניים, זמרי אופרה וזמרי פולקלור יידיש וערבי, נגני עוד – מגוון היוצר מיזוג והפריה הדדית ייחודיים מסוגם בעולם. משתתפים בהן סטודנטים מהארץ ומחו"ל, וכן חיילים מוזיקאים מצטיינים ומוזיקאים חובבים.
השנה שולבו בפסטיבל כיתות האמן "צלילים של תקווה" שעסקו במוזיקה של גטו טרזיינשטאט. המוזיקאי דן רפפורט מבית טרזין הוביל את כיתות האמן בהם לימד סטודנטים למוזיקה מכל העולם על הגטו וחיי התרבות בו ויחד עמם ניגן יצירות שנכתבו ובוצעו בטרזיינשטאט. שיאו של הלימוד היה קונצרט המחווה לפסנתרניות של טרזין –– אדית קראוס, אליס הרץ-זומר וזוזנה רוזיצ'קובה.
מטרת הפרויקט היא להנציח ולהמשיך את היצירה האמנותית וליצור באמצעותה גשר בין צעירים ממדינות שונות ובין העבר, ההווה והעתיד.
דגש מיוחד מושם בתוכניות החינוכיות של בית טרזין על היצירה התרבותית העשירה שנוצרה בגטו טרזיינשטאט ככלי התמודדות והישרדות של אסירי הגטו. יצירה אמנותית המתבטאת באלפי הציורים, השירים, היצירות המוזיקליות וכתיבתם של האסירים היהודים שנשתמרה בגטו.
12/05/2017 כנס שנתי 2017
כנס ולאסיפה שנתית של הקרן להנצחת זכר חללי גטו טרזין
כמידי שנה ערכנו בחצר בית טרזין את הכנס והאסיפה השנתית של הקרן להנצחת זכר חללי גטו טרזין.
הכנס התקיים ב- 12 במאי 2017. במהלך התכנסות החברים בחצר בית טרזין ניגנו ושרו נכדיו של שמואל בלוך ז"ל. לאחר ההתכנסות נשאו ברכות מ"מ שגריר צ'כיה בישראל מר קארל פז'ורק (Karel Pažourek), פרופ' אלי לונטל, יו"ר הועד מנהל של העמותה ומנכ"לית בית טרזין, גב' תמי קינברג שהעניקה למשפחת אולניק ולמר יוסף זמבוקי תעודות הוקרה על תרומתם לפעילותו של בית טרזין. מקהלת נונה מקיבוץ מעגן מיכאל שרה שירים שונים והנעימה את זמן של משתתפי הכנס.
לאחר האסיפה השנתית התקיימה הרצאתה המרתקת של ד"ר אלה באואר-ברמן, ראש החוג לתקשורת וקולנוע בסמינר הקיבוצים בנושא "היסטוריה אלטרנטיבית ? השואה כפי שנצפית מעל גבי מסך הקולנוע", בסופה של ההרצאה יצאו המשתתפים לחצר בית טרזין לשירה בציבור בהובלתו של פאבל קורן וחבריו.

24/04/2017 יום השואה תשע"ז
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ז
ביום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ז (24 באפריל 2017) התקיים בבית טרזין טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה. בטקס השתתפו שורדי הגטו, שגריר סלובקיה בישראל, מר פטר הולאני (Peter Hulenyi), מ"מ שגריר צ'כיה בישראל, מר קארל פז'ורק (Karel Pažourek) ומנהלת המחלקה למסחר וכלכלה בשגרירות גרמניה בישראל, גב' טניה הוט (Tanja Hutt) חיילים וקצינים מבית הספר לכושר קרבי (בה"ד 8), שוטרים ומתנדבים ממשטרת התנועה בעמק חפר, חברי העמותה ותלמידים מבתי ספר שונים.
השנה נערך הטקס בסימן "סולידריות חברתית בגטו טרזיינשטאט". בטקס נשאו דברים מר רני אידן, ראש המועצה האזורית עמק חפר, גב' יונה מאור, מנהלת היחידה להתנדבות באגף הרווחה, עיריית חדרה, וגב' תמי קינברג, מנכ"לית בית טרזין.
אחד הרגעים המרגשים בטקס התרחש עת נקראו שורדי הגטו שנכחו באולם להגיע לקדמת הבמה לצילום משותף.
את הטקס ליוו 3 שירים מתוך סמינר "שיר מגרש את החושך" שהתקיים בחג החנוכה האחרון בבית טרזין בשיתוף מקורוק ישראל. ד"ר מרגלית שלאין נשאה דברים מרתקים תחת הכותרת "אחים לגורל"- גילויי סולידריות בגטו טרזיינשטאט.
בטקס הודלקו 6 משואות על ידי שורדי הגטו: אוה אדוריאן, אביבה בר און, בני דבידוביץ, חנה וינגרטן וחנה מלכא ועל ידי סמל ראשון ברברה בר גברעם
24/04/2017 תערוכת תיקיית הקרטון אונ' תל-אביב
"תיקיית הקרטון החומה"
מחווה לפליקס בלוך
אוצרת: רותי ליובין
20/04/2017 ערב לכבוד עליזה אהרמן ש"ק
נשים פורצות דרך:
"פנים רבות לגבורה, אך משמעות אחת לחיים"
12/04/2017 פעילות סבים - פסח
פעילות פסח הורים, סבים וילדים במוזיאון
אתם מוזמנים לחוות חוויה ייחודית ומהנה עם ילדכם,
ביום רביעי12/4 בשעה 10:00
הפעילות תתקיים במוזיאון בית טרזין– קיבוץ גבעת חיים איחוד,
בעקבות חפצים עוברים מדור לדור.
הורים או סבים מוזמנים להגיע עם ילדיהם למוזיאון (בהרשמה מראש),
לסיור מודרך בתערוכות ולשמוע את סיפורם של חפצים שונים שהתגלגלו והגיעו למוזיאון.
בחלקו השני של הביקור תיערך סדנת יצירה משותפת בהשראת חפץ.
אפשר להביא חפצים משפחתיים אישיים שעברו במשפחה לפעילות בסדנא.
עלות כניסה: מבוגר 25 ש"ח, ילד 20 ש"ח, אזרח ותיק 15 ש"ח
הפעילות מתאימה לילדים בגילאי עשר ומעלה, להרשמה: 04–6369515 [email protected]
12/02/2017 נטיעות ט"ו בשבט
לכבוד חג ט"ו בשבט נערוך ביום ראשון , 12 בפברואר 2017 , נטיעות בקיבוץ גבעת חיים איחוד.
מועדון קפה אירופה מעמק חפר יחד עם תלמידי בית הספר שפרירים יגיעו לבית טרזין לטקס קצר לכבוד החג, יקבלו שי מאנשי קהילת "בית אל" ויצאו לנטיעות.
לסיום היום המיוחד יתקיים קונצרט של זמרי אופרה באולם עין החורש באדיבות התורם מר יוסף ז'מבוקי.
08/02/2017 נבחרות כדורגל בבית טרזין
ביקור קבוצות הנוער של בורוסיה דורטמונד ומכבי חיפה
בבית טרזין , 8 בפברואר 2017
כבר כמה שנים שיש קשר מאד מיוחד בין בית טרזין וגורמים שונים בענף הכדורגל בגרמניה כמו התאחדות הכדורגל הגרמנית וארגוני אוהדים.
ארגון האוהדים של בורוסיה דורטמונד (Borussia Dortmund ) נלחם נגד האנטישמיות והגזענות במגרשי הכדורגל, הנושא מאד חשוב להם ולכן הם שילבו ביקור בבית טרזין בזמן הקצר בו שהו בארץ.
בית טרזין פעיל כבר כמה שנים בנושא האלימות והגזענות במגרשי הכדורגל בארץ ובאירופה בתוכניות חינוך לבני נוער ושחקנים צעירים.
במהלך הביקור בבית טרזין הצטרפה קבוצת הנוער של מכבי חיפה ששיחקה מול בורוסיה דורטמונד באצטדיון סמי עופר בחיפה. השחקנים הצעירים פגשו את ורה מייזלס ואת צבי כהן,
שורדי הגטו, ביקרו בתערוכות המוזיאון ושמעו מה הייתה המשמעות של משחק כדורגל עבור אסירי הגטו, איך גם בתנאים הבלתי אפשריים של הגטו שיחקו, כי המשחק היה עבור השחקנים והצופים מפלט מהמציאות סביבם ודרך לשרוד.
על מנת שאוהדי כדורגל ושחקנים יבינו מה משמעות התנהגות גזענית ואנשטישמית ולאן זה יכול להוביל, חשוב שיכירו וילמדו על תקופת השואה.
זה אות כבוד לקבוצת בורוסיה דורטמונד וארגון האוהדים שלה שרואים הכרח להזכיר ולהתייחס לנושא השואה בכל ביקור שלהם בישראל.
קישור לכתבות שהופיעו בכלי התקשורת על הביקור:
http://sports.walla.co.il/item/3038906
http://m.one.co.il/Mobile/Article/16-17/1,721,3485,0/286003.html?ref=hp
25/01/2017 תערוכת "תיקיית הקרטון החומה" בחדרה
"תיקיית הקרטון החומה"
מחווה לפליקס בלוך
אוצרת: רותי ליובין
בביקור שערכתי במוזיאון "בית טרזין", המנציח את זכר חללי גטו טרזיינשטט, ושוכן בקיבוץ גבעת חיים – איחוד, צדה את עיניי עבודה מרטיטה של האמן פליקס (פרדיננד) בלוך משנת 1943.
על תיקיית קרטון חומה, תאר האמן, פליקס בלוך, את אופן התנהלות החיים בגטו. פליקס בלוך, שהיה מעצב גרפי במקצועו, תאר בצורה סימבולית ובטכניקת רישום מרשימה, עדות מצוירת המתארת מסכת חיים כאוטית שהתנהלה בין כותלי הגטו.
הדבר שמשך את תשומת ליבי, ובמידה רבה יצק משמעות דרמתית נוספת ליצירתו של פליקס בלוך, היה הפורמט עליו בחר להנציח את חייו. כמובן, שבחירה זו אינה תוצאה של העדפה כלשהיא אלא בלית ברירה.
פליקס בלוך, שעבד ב'חדר הציירים', במחלקה הטכנית שבגטו טרזיינשטט, ניצל תיקיית קרטון ישנה ורשם עליה, בסתר, טקסט חזותי המתאר מסכת חיים מצמררת שהתנהלה בשנת 1943 בגטו כשנה לפני מותו הטראגי בעינויים. לימים שימשו ציוריו כעדות משפטית מצוירת במשפטי הנאצים.
אמנים רבים מהארץ ומחו"ל הביעו בשפת האמנות, על גבי תיקיות קרטון חומות, מחווה אמנותי לאמן פליקס בלוך, ובכך יצרו תערוכה מופלאה, מרשימה ומרגשת גדושת זיכרונות ומכאובים, המעלה את זכרו של האמן המחונן, שכשרונו הרב סייע בידיו להנציח ברישום מרטיט תיאור של יום אחד בחייו הכפויים והמזוויעים בגטו טרזיינשטט.
הטכניקות המגוונות שבחרו האמנים, ליישם את מעשה האמנות וזאת על גבי תיקיות הקרטון, הופכות את התערוכה למסקרנת ומרתקת. ניתן להבחין בטכניקות כגון: הדפס, צילום, רישום, קולאז', רדי מייד, צריבה, תבליט, עבודה בשמן ובאקריליק.
פליקס בלוך, יצר דוקומנט מצויר, תיעוד ויזואלי, בעל ערך נדיר ובתנאי חיים ג'נוסיידאלים, כאוטיים, טראגיים ומפלצתיים מבלי יכולת לפתוח צוהר לתקווה ומבלי הכרה קלושה שבקלושות ששבעה עשורים לאחר מותו הטראגי, עבודתו האינטימית תעלה על נס בעזרתם של אמנים רבים היוצרים על פני הגלובוס, בעולם המנסה לתקן את עצמו.
פתיחת התערוכה ביום רביעי,25 לינואר 2017, כ"ז טבת תשע"ז
בגלרייה העירונית חדרה
הרשמה לניוזלטר