המרכז החינוכי
דף הבית » המרכז החינוכי » ימי עיון לחטיבה העליונה
ימי עיון לחטיבה העליונה (כיתות י'- יב')
המרכז החינוכי בבית טרזין מציע מגוון תוכניות חינוך המותאמות לתלמידי החטיבה העליונה. ימי העיון כוללים סיור בשלוש תערוכות הקבע במוזיאון וכן סדנאות בנושאים שונים.
בעקבותיהם- טרזיינשטאט 1941-1945
באמצעות אפליקציה ייחודית שפותחה עבור בית טרזין. ילמדו התלמידים על נושאים שונים הנוגעים לסיפורו של הגטו ובינהם: הגעה לגטו, אימת הטרנספורטים, חלוקת מזון בגטו, עבודה, לימוד עברית ועוד.
שברים שלמים 2- תערוכה חדשה וייחודית לזכרה של רות בונדי
התערוכה “שברים שלמים2” מורכבת ממוצגים היסטוריים מארכיון בית טרזין ועבודות אומנות עכשווית, המתכתבים עם טקסטים של הסופרת רות בונדי ז”ל בנושא השואה. הצירוף היצירתי מאפשר להתחבר למקוריות, להומור ולחכמת החיים שבכתביה של רות בונדי, כמו גם ליצירתיות ולרעננות הוויזואלית והרעיונית. כל אלה מאפשרים דיון במגוון רחב של נושאים על משמעותו של זיכרון השואה ולקחיה.
הפעילות החינוכית בתערוכה מאפשרת למבקרים להפוך לאוצרי התערוכה וליצור מקבצים משל עצמם של המשפטים השונים, אומנות מודרנית ומוצגים מהארכיון.
להתבגר בגטו טרזיינשטאט
רוב הילדים בגילאים 12- 16 חיו בגטו במעונות ילדים נפרדים מהוריהם. מציאות זו של שבירת התא המשפחתי, הכתיבה שינוי באורחות החיים וביטויים של עצמאות והתבגרות. התוכנית בוחנת את מערכות היחסים השונות בין הורים וילדים ובין הילדים לבין עצמם ובודקת מהי המשמעות של התבגרות בתנאים אלה.
“ליצור את השמש בשעה שאיננה”
תוכנית חינוכית משותפת למוזיאון בית טרזין ולעמותת “נשימה”.
בתנאים קשים מנשוא של רעב, מחלות ומוות המשיכו אסירי הגטו ליצור, לנגן ולשמוע מוסיקה, והיא היתה עבורם “מרד רוחני”, מפלט מחיי היום יום ונתנה, כלשונם של אסירי הגטו, טעם לחיים.
התוכנית החינוכית מאפשרת לתלמידים להכיר וליצור דיאלוג עם יצירות שונות שנכתבו, צוירו או בוצעו בגטו טרזין.
ליגה טרזין- ספורט גזענות ורוח האדם
התוכנית מקבלת השראתה מסיפורה של ליגת הכדורגל שהתקיימה בגטו טרזיינשטאט בשנים 1945-1943. מטרת התוכנית לעורר ולקיים דיון בנושאים ערכיים הקשורים לשואה ורלוונטיים גם כיום וביניהם, גזענות ואלימות, שנאה וגבולות חופש הביטוי, יחיד לעומת אחד, רוח האדם והתמודדות עם קושי.
דיאלוג בין שכנים
על שואה, סבלנות ומיעוטים- מטרת הפרוייקט היא חשיפה של בני נוער יהודים למיעוט הדרוזי והיכרות עם תרבותם, דתם ותרומתם למדינה. במסגרת הפרויקט מגיעים התלמידים לדלית אל כרמל, מסיירים בכפר ושומעים אודות העדה הדרוזית ומנהגיה. לאחר מכן מתקיים מפגש בגלריה של האומנית בותינה חלבי בה מוצגים ציוריה, שם היא מסבירה כיצד ומדוע החלה לצייר ציורי שואה.
תוכנית מיוחדת לתלמידי החינוך המיוחד- חיי היום יום בגטו טרזיינשטאט
המרכז החינוכי בבית טרזין פתח תוכנית ייחודית המיועדת לתלמידי החינוך המיוחד (כיתות י’-יב’). התוכנית כוללת 12 מפגשים והיא מתקיימת לסרוגין בבית הספר ובתערוכות המוזיאון. התוכנית מודולארית ומותאמת לתוכנית הלימודים השנתית של בתי הספר.
במסגרת התוכנית חוקרים התלמידים על אודות חיי היום יום בגטו טרזיינשטאט: טרנספורטים אל הגטו, מגורים בגטו, עבודה, מעונות הילדים, מוסיקה בגטו, אופרת הילדים ברונדיבר, ליגה טרזין ועוד….. עבודת החקר נעשית באמצעות מוצגים, יומנים וציורים מהגטו וכן עדויות וסרטים.
הערכה חלופית בהיסטוריה
בית טרזין מציע לתלמידים ימי עיון המותאמות להערכה חלופית בהיסטוריה. בין היתר ניתן לקיים פעילות חקר כחלק מעבודה מסכמת בנושאים שונים ובינהם: ההנהגה היהודית בגטו, חיי דת, חיי התרבות בגטו, חינוך ומחנכים, סרט התעלומה שצולם בגטו טרזיינשטאט, ספורט, מוסיקה בגטו ועוד.
