ספריה
דף הבית » ספריה » ספרים ו-DVD לרכישה » יומן טרזין – עליזה אהרמן ש"ק
יומן טרזין - עליזה אהרמן ש"ק
סיפורי ליקוט המסמכים ושרידים שונים מגטו טרזיינשטאט והבאתם למדינת ישראל בדרך לא דרך על ידי זאב ש"ק וחבריו, הפכו זה מכבר לפולקלור מקומי. מפעל התיעוד בו החלו עוד בהיותם אסירים בגטו הגיע לשיאו עם הקמת "בית טרזין", כפי שכתבו במגילת הייסוד: "רצוננו לאסוף בבית זה את כל החומר התיעודי על החיים בגטו טרזין אשר בהישג ידינו".
יומנה של עליזה ש"ק (פראג, 1927 – קיסריה,2007) הינו חלק בלתי נפרד ממפעל זה. הוא שופך אור על תקופה ייחודית, בה ריחפה מעל הגטו סכנת חיסול ולמרות זאת שרד עד סוף המלחמה. היומן מתחיל באוקטובר 1944, אז יצאו משלוחים גדולים מהגטו שכללו רבים מאנשי ההנהגה הציונית וביניהם גם זאב ש"ק. בהתמדה ובכאב הקפידה עליזה לרשום במחברתה את האירועים השונים בגטו, עד לשחרור במאי 1945. ב – 19 במאי סיימה את יומנה בביטוי המצמרר – "המשחק הסתיים". שנים לאחר מכן, אחרי מותה, נתגלה גם יומן אישי שכתבה במקביל.
בשפתה היצירתית ומלאת הדמיון פותחת עליזה צוהר אל מציאות הגטו מחד, וטווה חוט עדין אל תוככי עולמה הפנימי והאינטימי מאידך. יומנה האישי מתכתב עם היומן "הרשמי" המתעד את אירועי הגטו, ולעיתים מתמזגים שני היומנים זה בזה לבלי יכולת הפרד. ציוריה של עליזה, המלווים את רישומי היומן, משלימים את התמונה.
בשנים האחרונות הולכת ומתחדדת תחושת הדחיפות באיסוף החומר התיעודי שנותר מתקופת השואה. אלו שהיו עדים לזוועות מתמעטים והולכים, ומכאן חשיבותו הרבה של תיעוד ממקור ראשון מעין זה.
הוצאת היומנים לאור על ידי "בית טרזין", שעליזה וזאב ש"ק היו ממקימיו, היא עוד נדבך במפעל תיעוד גטו טריינשטאט.
תמי קינברג
מנכ"לית בית טרזין
מחיר – 90 ש"ח (לא כולל משלוח)
הרשמה לניוזלטר