אירועים
דף הבית » אירועים » אירועים שהתקיימו » אירועים 2016
אירועים שהיו - 2016
"שיר מגרש את החושך" - כנס בין דורי 2016
יום ראשון ג' בטבת תשע"ז, 1 בינואר 2017 בחדר האוכל של קיבוץ גבעת חיים איחוד, מפגש של שורדי גטו טרזיינשטאט
ובני דורות ההמשך.
בתכנית:
השקת הספר "יומן טרזין" יומניה של הנערה עליזה אהרמן ש"ק שנכתבו בחודשים האחרונים לקיומו של גטו טרזיינשטאט.
"שיר מגרש את החושך" במסגרת סמינר מוזיקלי ייחודי כתבו והלחינו בני נוער מרחבי הארץ-בוגרי פרויקט 'מקורוק ישראל'www.mekorock.co.il שירים מקוריים המחברים בדרך מיוחדת בין סיפורי המקרא לטקסטים שנכתבו בגטו טרזיינשטאט. במופע "שיר מגרש את החושך" בניהולו המוזיקלי של האמן והיוצר מיקי שביב יועלו היצירות המרגשות.
"שיר מגרש את החושך" - סמינר "הסטוריה מוזיקה וזיכרון 2016
הסמינר התקיים בחופשת החנוכה ולקחו בו חלק בני נוער מוזיקאים בוגרי 'מקורוק' מכל הארץ- מנצרת עילית ועד באר שבע עם נציגות מכובדת לנוער בעמק חפר. בנים ובנות, דתיים וחילונים, השרים ומנגנים על כלים מגוונים.
השם שנבחר, "שיר מגרש את החושך", שילב בין חג חנוכה – חג האור, לבין מקורות ההשראה מהשרשרת ההיסטורית של עם ישראל- יוסף בבור, השעבוד במצרים, חורבן הבית המתואר במגילת איכה ועד למציאות הבלתי אפשרית של יהודי גטו טרזין בתקופת השואה המתועדת בתמונות, טקסטים ויצירה עשירה. מכל כובד המשקל הזה רקחו בני הנוער באמצעות כתיבה עכשווית 12 שירים הנוגעים בחייהם האישיים ובמבט הצעיר שלהם על העבר.
נפתלי הרפז רכז הפרויקט כתב: מרתק היה לראות כיצד התגבשו המילים, נצבעו בצלילים ומקצבים והפכו לשירים. שירים חזקים, בועטים, מרגשים ומלאי עומק ואמירה.שירים חזקים, בועטים, מרגשים ומלאי עומק ואמירה.
זה היה תהליך מופלא ששיאו במופע אל מול שורדי הגטו בטרזינשטט. הבטתי בעיניהם של השורדים בזמן השמעת השירים- הן נצצו ודמעו מהתרגשות. בני הנוער הצליחו ללקט פיסות חיים ורגשות מתוך הגטו שלא היו בו מעולם ובכך נגעו בעצבים החשופים של שורדי הגטו. הם אמרו להם למעשה: אנחנו כאן, נערים ונערות בישראל של אחרי 70 שנה, מרגישים אתכם ולא מתעלמים. "הדור שאחרי… בגאווה גדולה, עם כתפיים רחבות…עם הכנפיים פרושות. ")מתוך השיר של גל נחמני)
השירים שיצרו משתתפי הסמינר הוקלטו לתקליטור. המעונינים בהזמנת התקליטור יפנו לבית טרזין.
להלן שני שירים מתוך המבחר ודברי המוזיקאים הצעירים היוצרים:
מילים ולחן: אורי-דוד מוסאיי
באר שבע
בקומי החושך הכה בי,
טבעתי ביאור של עצמי
ובחדרי, כבול בין סורגי גטאות
מהו שמי בין מיליוני השמות?
אני אור, שמש הלילה
בוער בלב התקווה
אני שיר
קולי יושיעני מן הנפילה
בשכבי פקחתי עיניים
משיתי עצמי מתוך המים
ובחלומי ניצבת חומה
טיפסתי עליה, ניצחתי מלחמה
אני אור, שמש הלילה
בוער בלב התקווה
אני שיר
קולי יושיעני, מן הנפילה
גם כי אלך בגיא צלמוות לא אירא רע
אור…
הסמינר, מעבר ללימוד, היה חוויה מסעירה רגשית ונפשית שמטלטלת את השגרה שלי. הכרתי אנשים חדשים בני גילי מכל הארץ, התחברתי אליהם ועבדנו יחד במשך שבוע, ישנו, התקלחנו, אכלנו, צחקנו וגם… בכינו, והכל ביחד. למדנו על החיים בגטו טרזין, שמענו את סיפורי הזוועות ומנגד נחשפנו לכוחות הרוח והיצירה בגטו. אני הרגשתי שהיה לנו אור בזכות ה"ביחד הזה".
בערב השני של הסמינר נפגשנו עם דיטה ששרדה את גטו טרזין. היא סיפרה לנו את סיפורה המרתק. במשך כל העדות שלה, היא קרנה בחיוכה, שהעניק לי השראה רבה בכתיבת השיר שלי. דיטה עזרה לי להגיע למסקנה שבכולנו יש אור, בכולנו יש כוח לחייך, גם אם עברנו זוועות.
הסתכלתי פנימה, לתוכי, והסתכלתי על החיוך שלה. הבנתי שאנחנו דומים. שמתי עצמי בסיטואציה שלה, כבול בין סורגי גטאות, תוהה מהו מקומי שלי על רקע מיליוני היהודים שעברו את השואה. ואז מתוך חיוך פנימי, נזכרתי בשם שהעניקו לי הוריי, במשמעות שלי בחייהם –
אני אור!
בנוסף ללימוד על הגטו, עסקנו בסיפורי חורבן לאומיים מהמקרא, ממכירת יוסף כעבד, העבדות במצרים ועד לחורבן בית המקדש. התבקשנו לשאוב השראה גם מהמקורות הללו.
בנוסף למילים גם הלחנתי את השיר, וזה מאוד ריגש אותי. כל משתתפי הסמינר נרתמו לעזור אחד לשני. בסיום הסמינר הופענו מול ניצולי שואה וביניהם דיטה שישבה בקהל. עבורי זו היתה סגירת מעגל מאוד משמעותית. השבוע כולו התנהל לאור נרות החנוכייה, כל יום הדלקנו עוד נר, עוד אור נוסף המעצים את החוויה.
מילים: מלכות ים קשת
לחן: מלכות ים ונפתלי הרפז
תקוע – עמק חפר
אני מכירה אתכם
יודעת מה אתם רוצים לשמוע
לא רוצה לספק לכם
את אנחת ההתפעלות הזו
מכך שיש
אמנות בגטו
אהבה במצרים
חיים אחרי פיגוע
לא יכולה לשאת את המשבר כצמיחה
קודם תנו לי להישבר
להתפרק לרסיסים
לגלות את התהום שנפערה
ונשארה
במקום להמשיך לנסות
למלא את הבור בתקווה מאולצת
בכו על החורבן
על השברים שהם אנחנו
כי לא תמיד יש
אמנות בגטו
אהבה במצרים
חיים אחרי פיגוע
מילים שכתבה מלכות ים:
כשכתבתי את השיר הרגשתי שאני לא מסוגלת לכתוב מנקודת המבט של האנשים בסיפורים שלמדנו. הבנתי שאם אני רוצה לכתוב משהו שאני אוכל להיות שלמה איתו זה חייב להיות משהו שרלוונטי לי היום.
בשיר ניסיתי להביא את הקול של האנשים שלא מסוגלים להתרומם במהירות מהקושי, מהטראומה. שאמנם מרגישים מחויבות לצמוח (כמו למשל משפחה שאיבדה את בנה בפיגוע ועיני כל המדינה נשואות אליה), אבל צריכים קודם כל לכאוב.
אני מרגישה שהרבה פעמים אנשים לוקחים רחוק מדי את ה"צמיחה מתוך משבר" והופכים אותה ל"משבר כצמיחה", כמו שכתבתי בשיר. כמו שלא נותנים מספיק מקום ל"שואה" אלא הופכים אותה מיידית ל"תקומה".
23/12/2016 טורניר זכרון "ליגה טרזין"
טורניר זכרון בשיתוף עם "מפעלות חינוך וחברה" לזכר שחקניה וצופיה של ליגת הכדורגל בגטו טרזיינשטאט.
הטורניר הוא מפעל הנצחה המנגיש את סיפורם של אסירי הגטו לבני נוער שלומדים על משחקי הכדורגל בגטו, הקבוצות והשחקנים שעבורם היה המשחק סיבה לדבוק בחיים ודרך לברוח מהמציאות הנוראה סביב.
בטורניר לוקחות חלק קבוצות ממגזרים שונים בארץ וזוהי דרך לקירוב לבבות ודו קיום הלכה למעשה.
השתתפו בטורניר קבוצות כדורגל מאום אל פאחם, ג'וליס וכפר יונה.
22/12/2016 הרב לאו בק - 60 שנה לפטירתו
"יהדות ליברלית אז והיום"
יום חמישי 22.12.2016, כ"ב כסלו תשע"ז
בשעה 19:00
במכון ירושלים לחקר ישראל, רח' רדק 7 ירושלים.
בהשתתפות: פרופ' שמואל פיינר (הנחיה), ד"ר הלל בן ששון, הרב גבי דגן, פרופ' משה הלברטל, פרופ' רוחמה וייס, מר רני יגר, ד"ר מרגלית שלאין
במלאות שישים שנה לפטירתו של הרב לאו בק התקיים בירושלים יום עיון בשיתוף בית טרזין, מכון לאו בק, ארגון יוצאי מרכז אירופה ובית אבי חי. הערב עסק בשאלות הנוגעות לערכי אדם ביהדות בת זמננו תוך התבוננות על דמותו של הרב ליאו בק כמנהיג בקהילה היהודית בגרמניה ובגטו טרזיינשטאט.
הרב ד"ר לאו בק שימש כמנהיגה הרוחני של היהדות המתקדמת בגרמניה וכן כיו"ר "ההתאחדות הארצית של היהודים בגרמניה".
בינואר 1943 גורש ד"ר לאו בק לגטו טרזיינשטאט. שלושה ימים לאחר הגעתו של בק לטרזיינשטאט, ב-31.1.1943 הוא מונה כחבר אורח במועצת הזקנים של הגטו בראשותו של אפשטיין. הוא לא מילא תפקיד רשמי, אך בשל מעמדו ביהדות גרמניה ואישיותו היווה סמכות רוחנית לרבים, כמרצה ורב.
מסתיו 1944(לאחר המשלוחים) מילא את תפקיד מנהל מחלקת הסעד וב-13.12.1944 נבחר על ידי הגרמנים רשמית כחבר במועצת-הזקנים בראשותו של זקן-היהודים מורמשלטיין, כנציג יהדות גרמניה , כיו"ר המועצה, מ"מ זקן-היהודים וכמנהל מחלקת הסעד במינהל-העצמי היהודי בגטו, תפקידים שמילא עד לשחרור הגטו במאי 1945.
ד"ר לאו בק שרד, ולאחר המלחמה שימש כנשיא האיגוד העולמי של היהדות המתקדמת.
הרב ד"ר לאו בק (תצלום מאוסף יד ושם)
19/12/2016 ערב הוקרה לשמואל בלוך
"מופע לאקורדיון"
ערב הוקרה לשמואל בלוך ז"ל
יום שני 19.12.2016 יט' בטבת תשע"ז
בשעה 18:30 במרכז המוסיקה, מתנ"ס זכרון יעקב
בתכנית:
18:00 טקס הנצחה
18:30 קבלת פנים
19:00 ברכות
מקהלת "קולות מעיין"
להקת כלייזמר "מתוק מדבש"
דמותו של שמואל בלוך, סיפורים ושירים
20:15 שירה בציבור בהנחיית פאבל קורן
30/11/2016 - 75 שנה להקמת גטו טרזיינשטאט - קונצרט בשגרירות צ'כיה
קונצרט חגיגי בשגרירות הצ'כית בישראל
יום רביעי כ"ט חשון תשע"ז, 30 לנובמבר 2016
בשעה 17:00 בבניין השגרירות רח' צייטלין 23, תל אביב
בתאריך 24 בנובמבר 2016 מלאו 75 שנה לטרנספורט ההקמה הראשון AK1 שיצא לטרזיינשטאט במטרה "להקים עיר יהודית". מהר מאד התבררה התרמית כאשר הפכו המגיעים לאסירים בקסרקטין הסודטים בתנאי מחיה מחפירים.
"צלילים של תקווה"
"בית טרזין" בשיתוף עם שגרירות צ'כיה קיים קונצרט חגיגי
לציון 75 שנה להקמת גטו טרזיינשטאט והוקרה לשורדי הגטו
העושים להנצחת המורשת הרוחנית של אסיריו.
21/11/2016 קונצרט ביד ושם
צלילים של אש ותקווה" – קונצרט מיוחד לציון 75 שנה להקמת גטו טרזיינשטאט
יום שני כ' בחשון תשע"ז, 21 בנובמבר 2016
"בית טרזין" בשיתוף עם "יד ושם" בניצוחו של דן רפפורט, יקיים ב"יד ושם" קונצרט מיוחד לציון 75 שנה לגטו טרזיינשטאט.
16:00 סיור מוזיקלי מודרך במוזיאון לתולדות השואה – שש תחנות בהן תנוגן מוזיקה בביצוע חי מלווה בהסברים קצרים (כ-45 דק').
18:00 קונצרט באודיטוריום "יד ושם"
בתכנית:
ארווין שולהוף ( 1942- 1894) – רונדינו
זיקמונד שול ( 1944- 1916) – ריקוד חסידי
גידעון קליין ( 1945- 1919) – שכב בני
האנס קראסה ( 1944- 1899) – פסקאליה
אוליבייה מסיאן ( 1992- 1908) – אינטרמצו מתוך הרביעייה לאחרית הימים
גידעון קליין ( 1945- 1919) – שלישייה
לאו סמית ( 1943- 1900) – גבוט ומוזט
ויקטור אולמן ( 1944- 1898) – הללויה
זיקמונד שול ( 1944- 1916) – פוגה: תקע בשופר גדול לחרותנו
דן רפופורט – קלרינט
אלכסנדרה אסתר וילסון – סופראן
אייל שילוח – כינור
אסיף בינס – צ'לו
23/05/2016 קונצרט בספריה הלאומית
זמרים: נעמה גלברט, אביעד שי, שחר רגב, עדן חדד, עינת בירון, סוף סלע, אלה אזולאי ומאיה ספירו-טאיין.
20/05/2016 כנס שנתי
הכנס עולמי ולאסיפה השנתית של הקרן להנצחת זכר חללי גטו טרזין
הכנס יתקיים בבית טרזין, קיבוץ גבעת חיים איחוד.
יום שישי 20.5.2015, יב באייר תשע"ו
"שתלתם ניגונים בי…"
תוכנית היום:
9:00 התכנסות והרשמה – מפגש רעים בחצר בית טרזין
10:00 פתיחה: ברכות
"פרפר הלילה" – טקס חלוקת פרסים לחיבורים הזוכים בתחרות ע"ש חנה גרינפילד
10:30 אסיפה שנתית – והיה ואין מניין חוקי בזמן שנקבע לכינוס האסיפה, תדחה האסיפה ב- 15 דקות, תתכנס באותו המקום ותהיה חוקית, בכל מספר משתתפים.
11:00 הצגה: "ניגונים" – במאי שכי הובל – שתיקה ושיח בין בני דור ראשון ושני לשואה
12:15 כיבוד, המשך מפגש רעים וסיום.
17/05/2016 כנס נהריה ה- 16 על רפואה ושואה
בית טרזין משתתף מדי שנה בכנס נהריה על רפואה ושואה.
השנה הרצאתה של תמי קינברג מנכ"לית בית טרזין: "אל תשליכני לעת זקנה" – טיפול בזקנים בגטו טרזיינשטאט .
13/05/2016 תערוכת "תיקיית הקרטון החומה"
"תיקיית הקרטון החומה"
מחווה לפליקס בלוך
אוצרת: רותי ליובין
בביקור שערכתי במוזיאון "בית טרזין", המנציח את זכר חללי גטו טרזיינשטט, ושוכן בקיבוץ גבעת חיים – איחוד, צדה את עיניי עבודה מרטיטה של האמן פליקס (פרדיננד) בלוך משנת 1943.
על תיקיית קרטון חומה, תאר האמן, פליקס בלוך, את אופן התנהלות החיים בגטו. פליקס בלוך, שהיה מעצב גרפי במקצועו, תאר בצורה סימבולית ובטכניקת רישום מרשימה, עדות מצוירת המתארת מסכת חיים כאוטית שהתנהלה בין כותלי הגטו.
הדבר שמשך את תשומת ליבי, ובמידה רבה יצק משמעות דרמתית נוספת ליצירתו של פליקס בלוך, היה הפורמט עליו בחר להנציח את חייו. כמובן, שבחירה זו אינה תוצאה של העדפה כלשהיא אלא בלית ברירה.
פליקס בלוך, שעבד ב'חדר הציירים', במחלקה הטכנית שבגטו טרזיינשטט, ניצל תיקיית קרטון ישנה ורשם עליה, בסתר, טקסט חזותי המתאר מסכת חיים מצמררת שהתנהלה בשנת 1943 בגטו כשנה לפני מותו הטראגי בעינויים. לימים שימשו ציוריו כעדות משפטית מצוירת במשפטי הנאצים.
אמנים רבים מהארץ ומחו"ל הביעו בשפת האמנות, על גבי תיקיות קרטון חומות, מחווה אמנותי לאמן פליקס בלוך, ובכך יצרו תערוכה מופלאה, מרשימה ומרגשת גדושת זיכרונות ומכאובים, המעלה את זכרו של האמן המחונן, שכשרונו הרב סייע בידיו להנציח ברישום מרטיט תיאור של יום אחד בחייו הכפויים והמזוויעים בגטו טרזיינשטט.
הטכניקות המגוונות שבחרו האמנים, ליישם את מעשה האמנות וזאת על גבי תיקיות הקרטון, הופכות את התערוכה למסקרנת ומרתקת. ניתן להבחין בטכניקות כגון: הדפס, צילום, רישום, קולאז', רדי מייד, צריבה, תבליט, עבודה בשמן ובאקריליק.
פליקס בלוך, יצר דוקומנט מצויר, תיעוד ויזואלי, בעל ערך נדיר ובתנאי חיים ג'נוסיידאלים, כאוטיים, טראגיים ומפלצתיים מבלי יכולת לפתוח צוהר לתקווה ומבלי הכרה קלושה שבקלושות ששבעה עשורים לאחר מותו הטראגי, עבודתו האינטימית תעלה על נס בעזרתם של אמנים רבים היוצרים על פני הגלובוס, בעולם המנסה לתקן את עצמו.
פתיחת התערוכה ביום שישי, 13 למאי 2016, ה' באייר תשע"ו, בשעה 12:00
בגלרייה העירונית "מכון המים" בגבעתיים
05/05/2016 "ברונדיבר" בעין החורש
במוצאי יום השואה התקיימה הופעה מיוחדת באולם של קיבוץ עין החורש. מקהלות מורן והעפרוני בצעו במשותף את אופרת הילדים "ברונדיבר" שנכתבה על ידי האנס קראסה ואדולף הופמייסטר בשנת 1938. האופרה בוצעה בגטו טרזיינשטאט כ- 55 פעמים ואף צולמה לסרט התעמולה שבו הציגו הגרמנים את הגטו כאזור התיישבות יהודי, בו חיים יהודים בטוב ומקיימים חיי תרבות פורחים.
עבור אסירי הגטו ובייחוד הילדים, הייתה גלומה משמעות מיוחדת בסיפור העלילה בו יש דגש על שיתוף פעולה כדי לגבור על הרוע.
05/05/2016 טקס יום הזכרון לשואה ולגבורה
יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ו-2016
"הוא היה לי מורה לחיים" מאה שנה להולדתו של פרדי הירש.
20/04/2016 טיול רב דורי
ב- 20 באפריל 2016, י"ב אדר ב' תשע"ו
סיור רב דורי בעקבו ביקוריו של יאנוש קורצ'ק בארץ ישראל. המסלול כלל סיור בתל יזרעאל, עין חרוד והגלבוע .
15/04/2016 הכל אפשרי אם קיים הרצון
הכל אפשרי אם קיים הרצון
ביום שישי 15 לאפריל 2016 התקיים בבית טרזין ארוע לזכרו של פרדי הירש בהשתתפות פרופ' אוטו דב קולקה, פטר ארבן משורדי גטו טרזיינשטאט ורחל מסל אחייניתו של פרדי הירש.

פרדי הירש
פרדי היה סגן מנהל מחלקת הטיפול בנוער בגטו טרזיינשטאט. הוא נולד ב -11 לפברואר 1916 באאכן שבגרמניה. כנער הצטרף לתנועת הנוער "מכבי הצעיר", והתאמן באגודת הספורט של מכבי. לימים הפך למדריך בתנועה וכאשר ברח מגרמניה לפראג בשנת 1935 המשיך להדריך שם במסגרת התנועה.
עיקר מאמציו של פרדי הופנו לשמור על חוסנם הגופני והנפשי של הילדים והנוער על ידי משמעת, פעילות גופנית ושמירה קפדנית על ניקיון. בספטמבר 1943 נשלח לאושוויץ-בירקנאו, שם רוכזו מגורשי טרזיינשטאט במחנה מיוחד שכונה "מחנה המשפחות". הודות לבקשתו רוכזו 274 ילדי המחנה בשעות היום בצריף נפרד בניהולו. גם בצל המשרפות ראה פרדי מטרה לעצמו לדאוג לשלומם ולבריאותם של הילדים,
בניסיון לשפר תזונתם ולהעניק להם הגנה בתנאי המחנה הקשים. פרדי נמצא מת בצריפו בנסיבות לא ברורות זמן קצר לפני שהובלו 3792 אסירי הטרנספורט מספטמבר, כולל הילדים, לתאי הגז ב-8 במארס 1944.
08/03/2016 יום האשה הבינלאומי
ביום שלישי, 8 במרץ 2016
בשעה 18:00 אולם אירועים עירוני חדרה
לרגל יום האשה הבינלאומי הרצתה ד"ר מרגלית שלאין על רבי רגינה יונס (בתמונה משמאל), האשה הראשונה במסורת היהודית שהוסמכה להיות רב בגרמניה בשנת 1935 ונאבקה להענקת זכויות שוות לנשים במסגרת ההלכה היהודית.
29/01/2016 השקת ספר "מפוחית בטרזינישטאט"
.jpg?sopC=1452091789547)
27/01/2016 יום עיון ב"ח הלל יפה - רפואה בתנאים בלתי אפשריים
היום נפתח בהרצאתה המרתקת של נועה דוד מרכזת המרכז החינוכי של בית טרזין על ההסטוריה של גטו טרזיינשטאט.
ד"ר טסה שלוש מביה"ס לרפואה ברמב"ם תיארה את המערך הרפואי בגטו וכיצד התמודדו הרופאים והצוות הטיפולי בגטו עם עבודה בתנאים בלתי אפשריים.
ההרצאה המסכמת של היום – "רפואה ואתיקה בגרמניה הנאצית" , שניתנה גם היא על ידי ד"ר טסה שלוש, עסקה בתורת הגזע, אותנסיה, והעלתה שאלות מוסריות ואתיות הרלוונטיות עד היום.
למשך שבועיים מוצגת בלובי של אולם הכנסים במגדל החדש של בית החולים תערוכת "רפואה ואמנות" של בית טרזין,.בתערוכה ציורים מהגטו, חלקם מתארים את עבודת הרפואה והצוות הרפואי בגטו ואחרים שצויירו על ידי רופאים שתחביבם ציור.

.jpg?sopC=1455197473506)

26/01/2016 קונצרט יום הזכרון הבינלאומי לשואה
דן רפפורט מלמד באקדמיה למוסיקה של אוניברסיטת תל אביב, לימד בקונסרבטוריון של וורונה והרצה באוניברסיטת פורלי באיטליה.

הרשמה לניוזלטר